BLOG

Mnohý čtenář si koupí knihu, ale ani jej nenapadne přemýšlet nad tím, jak a jakým způsobem vlastně ta kniha byla vyrobena? Co vše muselo být uděláno, aby mohl držet svázanou knihu v rukou? V následujícím článku si uvedeme, co vše stojí za tím, aby konkrétně tato kniha mohla vzniknout a čtenář si ji mohl náležitě užít.

Modeláři

18.10.2017

Stavění modelů - začínal tak mnohý budoucí letec a někteří piloti ve volných chvílích modelaří dodnes. De-facto modelařina je i součástí procesu konstrukce velkých letadel. Začíná se modelem pro ověření celkové koncepce, pak modelem pro foukání v aerodynamickém tunelu. Zde všude je třeba co nejvěrněji napodobit tvar a parametry budoucího velkého...

Proveďte let z bodu A do bodu B přes body C a D. Docela jednoduché zadání, ale těch možných způsobů provedení, těch je nespočet. Žáci základní osnovy výcviku na motorových letadlech či ultralightech by mohli vyprávět. Ba i nejeden plachtař navigačně "utíti" se umí.

Je jen málo lidí na této planetě, o kterých se můžete dočíst, že již dávno skonali a vy přitom víte, že jste s tím člověkem předevčírem mluvili. Jedním takovým je Robert Lavack - původem Kanaďan - válečný veterán, který přežil snad jen díky tomu, že v danou chvíli přemýšlel jinak než všichni ostatní.

V počátcích létání nebyl znám jiný způsob jak dostat kluzák do vzduchu, než vystřelit jej pomocí gumových lan z vrcholu kopce dolů. S rozvojem techniky přichází i nová možnost startu pomocí navijáku. Přítomnost kopce již ku vzletu není nutná a tak lze k létání využít i rovnou louku či pastvinu.

Akrobacie

21.09.2017

Dá se přirovnat k umění baletu - krásná na pohled, avšak nesmírná dřina a nápor na tělo. Náročná na orientaci v prostoru v případě sólové akrobacie a ještě mnohem náročnější při létání akrobacie ve skupině.

Zatímco provizorní hangáry sice dobře slouží svému účelu, avšak pomalu přestávají stačit, vyrůstají na nově vyměřených místech dole pod kopcem hangáry již na stálo a dostatečně velké.

Pozorný čtenář, který pročítá tyto řádky, si může říci: tak oni vysušují rybník a přitom již létají? Jak to dělají? To snad mají hydroplán? Není to nějaký překlep?

Mezi činnosti, které jsou na pořadu dne je obnova snahy získat pro letiště místo, které by odpovídalo jeho potřebám současným i těm budoucím.

Píše se rok 1945, válka končí a život se pomalu vrací do původních kolejí. Lidé mají novou chuť se věnovat činnostem, které válka přerušila.

Mohlo by se zdát, že umělci přestanou v období války tvořit, básníky opustí inspirace a hudebník nezahraje ani akord, ale opak je pravdou.