Když je pilot slaměnej

19.08.2018

Létání, létání, létání. Člověk by skoro řekl, že ti piloti nebudou myslet na nic jiného. Většinou je to pravda. Avšak jsou i chvíle, kdy aviatik na zemi spočinouti musí a je čas "dělat body" do domácího bodování.

Zvláště pak slaměný pilot mající "na krku" potomka jde buď na letiště a létají spolu (a na kus žvance si skočí do letištního bufetu), nebo provádějí činnost, která se s přítomností zákonné partnerky zrovna neslučuje, tj. podnikají experimenty v kuchyni!

Experimenty lze rozdělit do několika kategorií, ale ta hlavní, člověku a srdci každého chlapa nejbližší (neb láska prochází žaludkem), je oblast kulinářská. Když nám bylo dámami sděleno, že nás dočasně opouštějí a že budeme na prodloužený víkend sami, tak (hned po zamačknutí slzy) první naší reakcí bylo hurá na nákup zásob. Nabouchali jsme lednici a přemýšleli, v jakém pořadí budeme plány realizovat. Naložili jsme potřebné a těšili se až nadejde ten správný čas.

První přišla na řadu kuřecí horní stehna. Byla naložena v medové marinádě, takže v kombinaci s černým pivem - rozumějme na podlití - to bylo přímo skvostné antré. Jako přílohu jsme zvolili kukuřici a míchanou zeleninu. Takže když se junior vrátil z airsoftu jen se dvěma zásahy (vlastně to bylo 2:2 tj. 2x ho trefili a 2x zásah uštědřil) - což byl úspěch - kůrčička již byla do křupava a med místy skoro tmavnul pod žárem topných spirál. Tak jsme se do toho pustili.

Jako doplněk jsem si za ten nápad naordinoval Sauvignon v pozdním sběru od Jaroslava Buchty z Velkých Pavlovic - to nemělo chybu.


Na večer jsme připravili tyčinky z lístkového těsta. Je to jednoduché a účinné. Rozválíte těsto do tenkého plátu, nařežete z toho proužky, potřete rozšlehaným vejcem a pokladete (nalepíte na to) čím jest libo (kmín, žampion, koření, sýr). Šoupnete to do trouby a původně placaté změní se v kvádry, které jsou na zkus křehké a chutnají po tom, co jste na to dali. Dá se to také udělat do sladka, a posyp vytvořit např. ze skořice s cukrem. Doporučuji raději několik plechů. Je to totiž záležitost silně návyková, při které hrabete a zobete až hrábnete do prázdna zrovna ve chvíli, kdy byste si dali další.


Na druhý den jsme vyrazili do terénu na průzkum a jelikož jsme se vrátili o něco později, tak se vařila polévka z bílého chřestu - poprvé v životě - díky za inspiraci a rady Kristině Tomášové. Fotku hotového díla nemám. Ono to bílé "něco" na talíři ani moc fotogenické není, zato to bylo "nebe v hubě". Tak ohromě delikatesní záležitost budu dělat častěji. "Dorazili" jsme se kuřecími stehny čistě s chlebem.


Večer jsme vyrobili pizzu ze zbytků zeleniny + dalších záležitostí, které se nabízely k likvidaci. Zbytek měla ratolest příští den k obědu, protože já musel do práce. Zde fotodokumentace chybí - hlad byl rychlejší než foťák.


Jindy jsme čistě jen "vyluxovali" lednici, hodili na cibulku s mletým masem, "prskli" k tomu pár vajec a další oběd byl na světě.


Onehdá jsem byl doma úplně sám, a - jak jistě tušíte - to přidává experimentům další stupně volnosti, protože můžete jít do kombinací, co "mladý nežerou" (houby, ostřejší koření, atd.).

V mrazáku jsem našel hovězí plátky, tak jsem to "šoupnul" na způsob steaku a jako příloha se už jen přisypaly výhonky naklíčené červené řepy + topinka.

K tomu se dobře hodil Klaret Rulandské modré - jasně, že od Buchtů.


Jindy jsem objevil žampióny Portobello. Jsou to takové ty výstavní kusy s ohromnými klobouky, které - když se otočí - se dají naplnit čím libo. A bylo libo. Směs CLD (=co lednice dala), zapečená chutnala náramně, doplněná na drobno nakrájenou šalotkou a cibulovou bagetkou.

                 ... řez A-A


K tomu Chardonnay - hádejte odkud.

Závěr kulinářského "porna" se konal minulé pondělí, kdy jsem - byvši inspirován fotografií noblesních tvarohových koláčků se zapečenou meruňkou paní Ivety Špilarové (modří vědí) - se na Internetu jal hledati recept a našel jsem úplně jiný, na kynutý koláč se švestkami a drobenkou a byla to láska na první pohled.

Výsledek posuďte sami - moje první buchta:

K tomu se hodí např. primisima Tramínek VZH 2016, případně Pálava nebo Hibernal (s vyšším cukrem).

pozn. to bílé je smetanový jogurt - ortodoxní žrouti mohou použít i mascarpone - úžasně to celé zjemní a chuťově vyhladí

Závěr

Jest viděti, že pokud pilot zrovna nelétá, rád něco dobrého slupne a pokud snad již je donucen okolnostmi k vlastní tvorbě, tak hlady nebo žízní rozhodně neumře.

Příště to bude zase něco z letecké tematiky - tedy pokud zase nebudu slaměnej.