BLOG

Crew Dragon

31.05.2020

Včera jsme s napětím sledovali průběh závěrečných příprav a vlastní start Crew Dragon. V tuto chvíli se Crew Dragon pomalu blíží k ISS. Abychom si mohli lépe užít vlastní záběry, které nás teprve čekají, probereme si na sérii snímků co posádka má již za sebou a co ji v nejbližších okamžicích čeká.

V životě každého pilota nastane chvíle, kdy pohledem do leteckého průkazu zjistí, že jest třeba prokázat nabyté znalosti. Podle typů kvalifikací se tyto lhůty mohou lišit. Tentokrát se jednalo o pravidelné přezkoušení IFR (tj. let podle přístrojů), které platí jeden rok. Jelikož v době "koronavirové" letecký provoz příliš hustý není, padla volba na...

Původně měl být námořníkem, ale osud jej zavál (a německá ponorka potopila) do Anglie v době 2. světové války a tak se z něj stal letec.

V dnešním povídání se zamyslíme nad tím, že je opravdu občas dobré se zdravě naštvat, a dokázat si, že člověk ne nadarmo studoval technickou školu, než aby kvůli jedné polámané prkotině kupoval celou věc novou. Tušíte správně, řeč bude o automatické pračce.

Archimedes

23.12.2018

Na Facebooku nedávno proběhla poměrně bouřlivá výměna názorů na téma, které máme na obrázku - tedy co se stane, když se váha odaretuje? Diskuse probíhala na mnoha frontách a názory a jejich vývoj byl zajímavý nejenom z matematicko-fyzikálního, ale také z psychologického hlediska.

"Dar" z nebes

10.12.2018

Letos je tomu již 28 let, co se z nebe snesl dar. On to vlastně nebyl tak docela dar, ale spíš obrovský průšvih, který jen uměním zoufalé posádky neskončil tragicky.

Dnes trošičku poodhalíme oponu, za kterou se již podívalo několik set čtenářů knihy Létání na Královédvorsku. Tito již vědí, že prvotní zdání, že to bude úzce specializovaná kniha jen a pouze o Dvoře Králové není tak docela přesné, a dá se tušit, že Dvůr byl místem, které dalo vznik a průchod událostem, které měly pak dosah daleko za hranice...

Byla jednou jedna Alenka a ta si ráda hrála se dřevem. Jenže protože to bylo v Americe a nebylo to žádné "dřevo", jmenovala se Alaina a jen tak si nehrála, ale docela vážně vyráběla vrtule.

V minulém dílu jsme se dozvěděli, že pražské Místodržitelství pro Království české vydalo předpis, který upravuje pravidla pořádání veřejných leteckých produkcí i "parametry" vlastního aviatika.

Doba počátků letectví byla dobou bouřlivou až překotnou, a události hnané silou pokroku a touhou po poznání mnohdy šly rychleji než moc úřední. A tak první krůčky leteckých nadšenců odehrávaly se zpravidla poblíž jejich dílny, kde vznikaly aparáty, na kterých se pouštěli do vzduchu. Ale co dál? A za jakých podmínek?

Rok se s rokem sešel a slavíme první výročí. Větší část nákladu knihy je již mezi čtenáři a je to jen dobře - tam je jí nejlépe. Přitom více než polovina čtenářů si knihu pořídila hned po jejím vydání, aby měli dárek k vánocům a nebo ji sama našla pod stromečkem.

Dnes si budeme vyprávět o seriálu "Vzduch je naše moře aneb 100 let českého a slovenského letectví", který již od 3.9. vysílá každé pondělí od 18:30 Český rozhlas Dvojka. Pořad připravila a uvádí Magdalena Šorelová a spolu s odborníky na leteckou historii předkládá přehled 100 let vývoje letectví u nás i ve světě.

Před časem mi od kamaráda Jana Raila z Náchoda přišel dopis a v něm pár fotek a odkazů se slovy: "Tak jsem ten hrob našel". O co jde? O hrob Bohuše Hubeného - královédvorského rodáka, který odešel do ciziny a něměli jsme o něm příliš informací. A teď dokonce hrob. A to byste neřekli, jak takový hrob dokáže zaměstnat. Ale vezměme to popořádku....

Den 8. září 2018 by pro mnohé mohl být v podstatě dnem jako každý jiný. Jen ti, co se vypravili do Letňan na letiště mohli shlédnout podívanou, která se tam každý víkend vidět nedá. Konal se tam totiž Den letiště Letňany a spolu s ním slavil své šedesátiny český větroň Blaník.